Дали SLS в Шампоани, Сапуни и Душ Гелове е безопасно?

Какво е SLS?

SLS, или натриев лаурел сулфонат, е анионен мощен сорбент, който се използва в производството на много продукти за лице, включително шампоани, сапуни, душ гелове и мочила. Традиционно, едната от главните задачи на SLS е да създава много пене и замества засилвателите на пена, които се използват преди. SLS може да се използва и като прахосмукачка, поради неговите мощни пирозалесителни свойства, които помагат за измиване на запах.

Дали SLS е безопасно за използване?

Наистина ли е безопасно използването на SLS в шампоани, сапуни и душ гелове? Общо казано, засилването на пена, замествано с този анионен сорбент, не причинява особени заболявания върху човека. SLS е през няколко десетилетия бил добре изследван и поравнан с други мощни мочила, които се използват в шампоани и други продукти за лице. Има рядко приложимост между SLS и здравето на човека, и бихте могли да използвате такива продукти, без да се притеснявате за своето здраве.

Но добър отговор все още не е даден. Дори ако SLS сам по себе си е безопасен, някои показатели показват, че реакциите с други ингредиенти в продукти за лице могат да правят тази смес небезопасна за човека, особено по ендокринологичната и имунологичната си страна.

Допълнителна безопасност и съобразеност срещу SLS

За да се потвърди безопасността на SLS и да се компенсира използването му, целият процес на косметична производство трябва да бъде спазван и отразен срещу останалите продукти за лице. Днес, много производители предприемат различни мерки да придружат SLS на водоразтворими емулгиращи аминокиселини, така че да се постигне по-голяма безопасност и контрол на това бързо пенеещо се претравяне.

Втори важен фактор е да се има предвид използването на органични алтернативи на SLS, така че да бъде предпазен водният сток. Много по-екологично е да се използват био