Най-старият козметику в света – Сапунът или Как се създаде и кой е най-добрият?

Сапун е един от най-масовите продукти за лична гигиена, които датират от древните времена. Гигиената е от огромно значение и винаги е играла ключова роля в живота на хората през историята. При тях има много видове сапуна, за да отговоря на маркетинговите изисквания на потребителите. Един от най-интересните видове е сапунът на завинаги, който наистина има дълга история и уникален характер. Кой е най-добрият сапун и как е бил създаден?

Откъде дошли сапуните и какво е най-старият сапун?

Сапуните подлияват от древните времена и има няколко теории за начина, по който са били създадени. Православното имание и старите египетски писания са свидетелства, че сапуните били създадени от древните селяни и примерно не по-рано от 3000 преди Христа.

Сапуните са създадени, за да се използват в душенето, иногда като заменител за душилото, и за измиване на одеждите. Доброто им масло и антибактериалната сила на някои видове сапуни ги правеха силно популярни през всички исторически епохи. Най-добрият вид сапун създаден е за посещението в омъжните домове в древно Египет и бил използван от древните дворци. Също така, рано египтяните са извличали сода от морската вода, която после била използвана за създаването на приготвени за ползване сапуни – наричани „асфальтики“. Те бяха добри и за душенето и за измиването на одежди.

Най-старият сапун идва от Болгария и се нарича „Сапунът на завинаги“. Той е създаден от българския предприемач Георги Димитров, а първата маса са била приготвена през 1845 г. Веднага след това той става популярен и българската гостина го изпраща като подарък на речници и предимство на много пътища. Това предимство популяризира марката и тя трие границите на различните страни. Днес бил отличава сред останалите сапуни на света, като в Балканите и България се почи