Няколко стъпки за перфектна кожа – как да изберете и използвате основа за грим?

Красивата кожа е желание на всяка жена. За нещастие, нито една от нас не може да се похвали с безупречна кожа. Има малък процент жени, които имат здрава и разкошно-изглеждаща кожа и нямат нужда да я коригират, обаче другите трябва да използват подходяща основа за грим, за да прикрият всякакви недостатъци. Дори известни модели и актриси започват грима си с този продукт. Това е тайната на безупречната кожа. Ако искате грима Ви да е като на знаменитост – уверете се, че първо ще получите добра основа за грим.

Какво е основа за грим?

Основата за грим е така наречена „специална“ козметика. Трябва да се нанася върху кожата преди фон дьо тена и пудрата.

По този начин кожата добива хубав, здрав цвят, става гладка и еднаква, дали матирана или лъскава (взависимост от нужното). Основата за грим може да скрие несъвършенствата и да открои преимуществата на кожата.

Как действа основата за грим?

Основата за грим е предназначена да се удължи трайността на фон дьо тена и козметиката да трае по-дълго върху кожата в перфектно състояние. В допълнение, има много други функции: взависимост от вида тен, може да овлажни, да изсветли, да подобри цвета, да матира и дори… да подмлади (много основи, предназначени за зряла кожа, могат да прикрият бръчките).

Основата за грим има и подобряващи състоянието на кожата свойства. Продуктът подхранва кожата, защитава от неблагоприятните ефекти на вятър, слънце или мраз, предпазва от загуба на влага, намалява уголемени кожни пори, запечатва кръвоносни съдове (в случай на капилярна кожа). Най-добрата основа съдържа висококачествени съставки за грижа: пептиди, колаген, витамини (A, C, E), много екстракти от растения и минерали.

Основа за грим – видове

  • силиконова основа за грим – перфектна за зряла кожа, прикрива бръчки, изглажда текстурата на кожата. Смесва се лесно с лек и воден фон дьо тен, абсорбира се добре и не оставя мазнина по повърхността на кожата. В допълнение, ще бъде подходяща и за комбинирана или мазна кожа.
  • базирана на масло основа за грим – действа сходно на силиконовата основа, създаваща защитен слой, който предпазва от вредни външни фактори; ключовите ѝ съставки са натурални масла, затова продуктът е перфектен за суха, чувствителна и нормална грижа за кожата. Масло от жожоба и кокосово масло също ще действат добре за мазна, комбинирана и кожа с акне. Маслените основи са перфектни за лек фон дьо тен (включително минерален ронлив фон дьо тен).
  • базирана на глицерин основа за грим – тя е предназначена за употреба с фон дьо тен на водна основа или лек фон дьо тен. Подходящ за всички типове кожа. Трябва да запомните, обаче, да не се комбинира с ронлив или минерален фон дьо тен, защото козметиката ще се нарони по кожата.
  • гел основа за грим – идеална за хора с мазна или комбинирана кожа: не създава тежък, мазен слой върху кожата, намалява видимостта на порите, прави текстурата на кожата гладка и защитава кожата от сухота и възпаление; идеална е почти за всички видове фон дьо тен с различна консистенция и цел.
  • втвърдяваща основа за грим – тази основа е само за мазна кожа: перфектно матира епидермиса, защото съдържа алуминий, талк, силикон. Намалява видимостта на порите и поддържа безупречен мат на лицето дълго време.
  • кремообразна основа за грим – тя е най-често предназначена за хора със суха или уморена кожа; кремообразната основа за грим често има формата на бяла, течна паста, която е смесена с перлени частици. Изсветлява кожата и прикрива обезцветяванията, оптически разпръсква светлина, кара лицето да изглежда по-гладко и отпочинало. Намалява видимостта на сухи кръпки кожа по лицето.

Цветни основи за грим – характеристики

Отделна „глава“ в областта на грима е заета от цветни основи за грим. Те са специализирани продукти, което означава, че са разработени да разрешат специфичен кожен проблем. Те често комбинират черти на основата и камуфлажния коректор, защото задачата им е да прикрият несъвършенствата, обезцветяванията, нараняванията, областите с жълтееща кожа и неравната пигментация. Всеки цвят на основа неутрализира различен кожен проблем:

  • жълта основа за грим – перфектна за покриване на сини тонове на кожата: ще се справя с тъмни сенки под очите и нежно ще подобри блясъка на изключително студен тен с лилави синини или вени.
  • розова основа за грим – освежава, придава на кожата здравословен нюанс, кара текстурата на кожата да изглежда гладка и кара кожата да изглежда свежа и отпочинала; розовите основи за грим гарантират и правилна степен на хидратиране на кожата; розовата основа за грим е перфектна за сив, уморен и матов тен.
  • зелена основа за грим – зелената основа за грим е да се неутрализират червените обезцветявания на лицето. Идеална е за кожа, която често се възпалява: бузите стават червени. Продуктите намалят видимостта на разширените вени в случай на капилярна кожа.
  • лилава основа за грим – перфектна за бързо освежаване на кожата след безсънна нощ, важно събитие или дни, изпълнени с напрежение и стрес. Лилавата основа за грим неутрализира жълтите тонове на кожата и перфектно прикрива обезцветяването, причинено от неравна пигментация.

Как се избира основа за грим?

Когато изберете основа за грим, помислете за типа си кожа и какво бихте искали да скриете или да дегизирате най-много. Чувствате ли нужда да матирате кожата си или да я изгладите, за да разсее вниманието от бръчките си? А може би страдате от вечно изморена кожа с липса на блясък? Много жени си избират множество основи в няколко нюанса (напр. жълта за областта под очите, зелена за раздразнени и червени бузи, матиране за средната част на лицето и т.н.). Най-важното нещо е, че основата ще изпълни задачата си и съдържа съставки за грижа за кожата.

Как се нанася основа за грим?

Не се колебайте да нанесете основата точно като крем за лице. Запомнете, че мъничко е напълно достатъчно, така че малко ще Ви стигне, за да покриете цялото лице. Разнесете основата, нанасяйки я към централната част на лицето и движейки се настрани: към ушите, челюстта, челото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *